Vinkkejä syrjäkylillä asuville

Kuinka syrjäisemmässä asuvat voivat selvitä palveluiden kaukaisuudesta huolimatta?

Jokainen maakunnan perämetsikköön muuttava sen itsekin jo tietää, että palvelut tulevat olemaan kaukana kaikesta. Siinä vaiheessa kun kämppä on ostettu ja muutto lähes hoidettu, ei kannata enää vollotella palveluiden perään. Ne, jotka taas ovat koko elämänsä asuneet kaukana kaikesta ovat asiaan jo niin tottuneita, etteivät moisesta juurikaan hätkähdä. Kuinka siis selvitä siitä, että kaikki on kaukana kaikesta?

Ennakoi

Se, jolla kyläkauppa ei sijaitse kerrostalon alimmassa kerroksessa tietää, että kaupassa käynti äpitää hieman ennkoida. Eikä sekään vielä, jos lähikauppa on muutaman sadan metrin päässä tee kenellekkään mitään. Mutta se, että lähin kauppa on kolmenkymmenen kilometrin päässä tai pidemmällä, alkaa jo tekemään asioihin muutosta.Kerrostalo

Syrjäseudulla on harvemmin kerrostaloja

Ennen kylille lähtöä pitää huolellistesti miettiä, mitä kyliltä tulee tarvitsemaan. Ennakointi on siis kaiken a ja o. Tuskin kukaan huvikseen lähtee kaupassa käymään viidenkymmenen kilometrin pähään ja ostaa purkin maitoa, huomatakseen kotona että olisi voinut myös ostaa leipää. Ei, moisissa asioissa pitää ennkoida riittävästi.

Monta kärpästä yhdellä iskulla

Silloin kun kaikki on kaukana kaikesta ja tiedät lähteväsi kylille keskiviikkoaamuna, kannattaa elää sen mukaan ettei tiistaina iltapäivällä maito lopu jääkaapista. Suunnitelmallisuus on siis myös tärkeää, kun asuu kaukana kaikesta.

Jos matka parturiin käy ensi viikolla, kannataa myös varata autolle katsastus samalle päivälle. Säästää rahaa, aikaa ja kaikkea mahdollista muutakin, kun ei tarvitse ajella satoja kilometrejä viikossa ihan vaan käydäkseen asioilla kylillä.

Suunnitelmallisuutta kannattaa hyödyntää myös työssäkäynnin ohella. Jos kaukana kaikesta asuva käy töissä kauempana, kannattaa työmatkalle ja työpäiville ajoittaa kaupassa käymiset, auton huollot, parturit ynnä muut tärkeät tarpeet ja palvelut, joita jokainen tarvitsee.

Hyödynnä nettiä

Niinkuin varmasti moni jo tietääkin, nykypäivänä miltei kaiken voi hoitaa sähköisesti. Jos siis asut syrjässä ja mielesi tekee shoppailla, eikun Google käteen ja parhaita verkkokauppoja etsimään! Tai jos vaikka alat huomata aikaista hiustenlähtöä, ei huolta! Saat tilattua varmasti apupillereitä suoraan kotiovellesi. Kaikki palvelut sijaitsevat kyllä kotikoneellasi – jos vain osaat etsiä niitä!

Oppia ikä kaikki

Muutaman kerran kun kaukana kaikesta asuva unohtaa ostaa maitopurkin töistä palaillessaan, alkaa se varmasti muistua mieleen. Oppia ikä kaikki ja jokaiselle meille muodostuu vöhitellen rutiineja.

Alkuunsa perämetsikössä asuminen saattaa tuntua hankalalta ja etenkin se, ettei palveluja ole saatavissa lähimailla. Muutaman kuukauden tai ehkä jopa vuodenkin kuluttua asialle saattaa kuitenkin vain nauraa ja ajatella, miten helppoa niiden elämä onkaan jotka asuvat keskellä kaikkea. Onhan syrjässä asuvilla aivan eri asia lähteä aamulla töihin sadan kilomterin päähän, kuin niille jotka jalkaisin kipittävät aamusella kadun yli. Puhumattakaan siitä, että lapsia pitäisi lähettää kouluun linja-autolla, kun toiset voivat vain jalkaisin taittaa kilometrin matkan.Ostokset syrjäseudulla

Syrjäseudulla asuvien kannattaa tehdä ostokset huolella.

Syrjäseudulla ihmiset kyllä pärjäävät, ja varmasti varsin hyvin pärjäävätkin. On vain osattava asennoitua tietyllä tapaa sekä osattava ennakoida ja suunnitella asioita. Niin, kyllähän jokaiselle sattuu vahinkoja ja yllätyksiä, mutta se on osa elämää. Palvelut eivät aina ole lähellä ja saatavissa, kun niille on tarvetta. Syrjäseudulla asuvat vain oppivat elämään asian kanssa. Ja siksipä syrjäseudulla pärjääkin vain tietynlainen ihmistyyppi. Prinsessa, joka on koko elämänsä tottunut asumaan lähiössä tuskin viihtyy syrjäkylässä, jossa suurin nähtävyys on Nesteen kylmäasema.
https://www.youtube.com/embed/dGMHsBfZLXo