Työllistyminen Lemun kunnassa

Kuten kaikki varmasti tiedämme, Lemussa uusia työpaikkoja syntyy hitaasti mutta varmasti. Esimerkiksi kauppapalvelumme laajentuvat pikkuhiljaa, ja sillä saralla uusien työpaikkojen syntyminen on hyvinkin mahdollista. Tällä hetkellä suosituksi muodoksi työllistyä on kuitenkin valikoitunut oman yrityksen perustaminen tai itsensä työllistäminen kevytyrittäjänä jonkun laskutuspalvelun kautta. Tottakai yrityksen perustaminen on pitkäkestoisempi ratkaisu, ja tätä kannattaakin suosia. Tässäpä muutama vinkki toiminimen perustamista ajatellen:

Kuinka perustan toiminimen?

Toiminimen valinta yritysmuodoksi on kaikista yksinkertaisin ja helpoin. Se on myös edullisin kaikista yritysmuodoista eli et tarvitse suurta alkupääomaa ryhtyessäsi yrittäjäksi.

Toiminimellä yrittäminen on erittäin mainio yritysmuoto, jos on vasta aloittamassa yritystoimintaa tai haluaa päätoimisen työn ohella tehdä sivutoimista työtä. Toiminimen perustaminen ei edellytä paperisotaa perustamisasiakirjoista alkupääomaan. Kun suunnitelmissa on perustaa toiminimi, ensin mietitään yritykselle sopiva nimi. Sitten tehdään perustamisilmoitus kaupparekisteriin ja Verohallintoon. Rekisteröimismaksu on 110 euroa, joka peritään perustamisen yhteydessä. Toiminimen perustaminen on siis nopeaa ja helppoa.

Kuka voi perustaa toiminimen?

Toiminimen voi perustaa sellainen henkilö, joka asuu Euroopan talousalueella. Mikäli yrityksen perustaja on alaikäinen eli alle 18-vuotias, tarvitaan tällöin huoltajan tai edunvalvojan suostumus.

Toiminimen rekisteröinti pähkinänkuoressa

Rekisteröinti tehdään täyttämällä Y3-lomake. Mikäli kyseessä ei ole luvanvarainen elinkeino, voi yritystoiminnan aloittaa heti perustamisilmoituksen jälkeen ja silloin, kun starttirahaa ei haeta. Toiminimen perustaja saa y-tunnuksen perustamisilmoituksen tekemisen jälkeen postitse muutaman päivän sisällä. Jos ajatuksena on hakea starttirahaa yrityksen perustamista varten, niin siinä tapauksessa yrityksen perustamisessa ei kannata hoppuilla. Jos yrityksen ehtii perustaa ennen starttirahan hakemista, hakemus hylätään. Starttiraha on tarkoitettu nimenomaan yrityksen perustamista ja toiminnan aloittamista varten, jota pitää hakea TE-toimistolta.

Toiminimellä yrittävät henkilöt jaetaan ammatin- ja liikkeenharjoittajiin. Ammatinharjoittaja tarkoittaa sellaista henkilöä, joka toimii itsenäisesti ja hänellä on oikeus yksinkertaiseen kirjanpitoon.

Liikkeenharjoittajat ovat yrittäjiä, joilla on kiinteä ja pysyvä liiketila yritystoimintaansa varten. Hänellä voi olla myös työvoimaa palkattuna. Liikkeenharjoittajalla on velvollisuus kaksinkertaiseen kirjanpitoon.

Kaupparekisteriin ilmoittaminen step by step

Kun toiminimi rekisteröidään kaupparekisteriin, samalla yrityksen nimi saa suojan. Samalla myös voi hakea yrityskiinnitystä vakuudeksi luotolle. Kaupparekisteriin on tehtävä ilmoitus, jos näistä seuraavista ehdoista yksikin täyttyy:

  • Elinkeinoa varten on erillinen liiketila
  • Palveluksessa on muita henkilöitä kuin omat perheenjäsenet
  • Elinkeinon harjoittaminen on luvanvaraista

Kaupparekisteriin ei tarvitse ilmoittautua, mikäli elinkeinon harjoitus liittyy maatalouteen tai kalastukseen. Perustamisilmoitus tehdään internetissä PRH:n ja Verohallinnon YTJ-palvelussa. Sivustolle kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai sirullisella henkilökortilla.

Ilmoitukseen tulee kirjoittaa kaksi nimiehdotusta toiminimelle valitsemasi nimen lisäksi sekä yhteystiedot. Ilmoitukseen kirjataan ylös myös yrityksen toimiala.

Tee perustamisilmoitus mieluiten internetin kautta

Toiminimen perustaminen ei siis ole kallista touhua verrattuna osakeyhtiöön. Hinta internetin kautta tapahtuvassa ilmoittamisessa on 75 euroa, joka maksetaan ilmoittamisen jälkeen. Ilmoittaminen on suositeltavaa tehdä internetin kautta, koska se on edullisempaa ja nopeuttaa toiminnan aloittamista. Paperilomakkeella tehty perustamisilmoitus on kalliimpi ja sen käsittelyaika on pidempi verrattuna netissä tapahtuvaan ilmoittamiseen.

Ennen toiminimen perustamisilmoitusta kannattaa tosiaan miettiä nimi tarkoin. Kaupparekisterissä tutkitaan, voiko valittua nimeä käyttää. Yrityksen nimeä ei siis kannata käyttää ennen kaupparekisterissä tapahtunutta hyväksyntää. PRH:n sivuilla on nimipalvelu, josta voi kätevästi tutkia yritysten nimiä. Nimen suunnittelun jälkeen suunnitellaan yrityksen toimiala. Sen määritteleminen on erittäin tärkeää, sillä toimiala kertoo, millä alalla yritys toimii.

Toiminimen perustamiseen ei mene paljoa aikaa kuin korkeintaan muutama tunti parhaimmillaan. Toiminimeä perustaessa täytyy muistaa yksilöinti eli se ei saa olla liian yleinen. Sen pitää siis erottua edukseen. Sehän on kaikkien kannalta edullista. Toiminimen suunnittelu voi olla haastavaa, koska se on niin vapaata. Nimeksi voi laittaa vaikkapa oman nimensä yhdistettynä omaan toimialaansa, esimerkiksi Keijon Auto. Toiminimi voi olla myös abstrakti keksitty sana, mutta tällainen ei ole kovin suositeltavaa. Nimen täytyy olla suomen kielen sääntöjen mukainen. Pääsääntö on, ettei toiminimi saa johtaa asiakkaita harhaan.