Kylätalon sisustaminen

Näin sisustat kylätalon kivasti

Kylätaloja nähdään lähestulkoon jokaisessa kylässä ja kaupungissa. Kylätalot ovat usein hyvin vanhoja sekä puisia rakennuksia. Kylätaloilla on myös usein hyvin paljon historiallista arvoa kylälle, ja ne ovat usein vanhoja kouluja tai muita vastaavia historiallisia rakennuksia, jonka takia niiden ulkomuotoa ei halutakkaan muuttaa paljoa. Kylätalon nimike tulee myös siitä, että ne sijaitsevat keskeisellä paikalla kylän keskustaa ja ovat paljon kyläläisten käytössä, sillä niitä vuokrataan heidän käyttöönsä. Kylätaloja ei kuitenkaan saa päästä rapistumaan, ja suurienkin tapahtumien takia on tärkeätä että talot ovat sisustettu kivasti. Tässä on muutama vinkki miten sisustat kylätaloa.

Korosta historiaa

Kylätalon kunnostus

Kylätalo kannattaa pitää kunnossa

Kylätalojen yksi tärkeä puoli, on niiden historia, ja siksi sitä ei saisi liiallisella sisustamisella ja maalauksilla pilata. Vaikka nykypäivänä on muotia käyttää pelkkää mustaa ja valkoista sekä maalata tai tapetoida kaikki seinäpinnat, pitää muistaa että ihmiset haluavat juhlia juhlansa vanhanaikaisessa tilassa. Muista säilyttää mahdollisimman paljon vanhaa pintaa talossa. Esimerkiksi lattian voi uusia, mutta siitä voi yrittää jättää vanhanaikaisen näköisen. Seinien hirret tuovat yllättävän paljon romanttista ja vanhanaikaista tunnelmaa, joten ne kannattaa jättää rauhaan suurimmilta tuunauksilta. Korosta siis historiaa jokaisessa pienessäkin yksityiskohdalla jota käytät sisustuksessa. Taulut voivat olla vaikkapa vanhoja valokuvia tai julisteita, joilla on merkitystä kylälle ja heidän asukeilleen.

Hieman modernia

Vaikka kylätalossa on hyvä korostaa historiaa, on silti hyvä käyttää hieman myös moderneja elementtejä, tietenkin hillitysti. Kaikkia seiniä ei kannata vuorata sisustustarroilla, taikka kaikkien huonekalujen ei tarvitse olla neliskulmaisia ja valkoisia. Tietenkin jokainen kylätalo on oman näköisensä, ja sen sisustaja tietää itse mitä sinne tehdä. Suurimman huonekalut, kuten esimerkiksi pitkä ruoka-/kokouspöytä ja tuolit, voivat olla nykyaikaiset mutta kannattaa pitää huolta että se on sävyltään vanhanaikainen, esimerkiksi tumman puun värinen. Lisäksi tilaan voi hankkia sohvan tai muutaman nojatuolin, jotka voivat olla pieniä väripilkkuja huoneessa. Väreillä ei kuitenkaan vanhanaikaisessa ja historiallisessa rakennuksessa kannata alkaa leikkimään kamalan paljoa.

Tunnelmallisuus on yleensä yksi asia, jota kylätalolta toivotaan. Varsinkin oikeanlaisella valaistuksella voi vaikuttaa tähän. Himmeät sisustukseen tarkoitetut pallovalot  tai sopivanlaiset tunnelmalliset kattovalot takaavat täydellisen kokonaisuuden muun harkitun sisustuksen kanssa.

Yksityiskohdat

Koska vanhoissa taloissa on niin paljon tunnelmaa ja historiaa, ei sitä kannata pilata sen suuremmilla remonteilla tai suurilla sisustuselementeillä. Kylätalon sisustamisessa kannattaa eniten siis satsata pieniin yksityiskohtiin, kuten esimerkiksi tauluihin, pikkutyynyihin tai koriste-esineisiin. Yksityiskohdilla kannattaa myös leikitellä, ja tässä tapauksessa yhdistellä uutta ja vanhaa. Esimerkiksi voit laittaa vanhan historiallisen valokuvan moderneihin kehyksiin, tai vaikka entisöidä vanhan lipaston tai piirongin huoneeseen ja tehdä siitä hieman modernin. Yhdistele siis paljon uutta ja vanhaa. Näin saat pidettyä historiaa esillä, mutta ilmeestä tulee kuitenkin raikas ja hieman moderni. Koriste-esineissä kannattaa käyttää vaikkapa vanhoja leluja tai esimerkiksi vanhoja historiallisia työkaluja. Tällaiset pienet yksityiskohdat tuvat historiaa takaisin tähän päivään todella paljon ja ne näyttävät hauskoilta ja hienoilta.