Lemun kirkko

Lemun keskiaikainen, Pyhälle Olaville pyhitetty harmaakivikirkko on rakennettu 1450-luvulla. Lemu on aikonaan ollut osa Nousiaisten suurta muinaispitäjää, Josta se erkani omaksi hallinto- ja kirkkopitäjäksi jo keskiajalla. Kun vanhaan emäpitäjään nousi piispakirkko, pystytettiin Lemuun myös oma Olaville pyhitetty pyhäkkö.

Toijaisten mäelle nousi ensin pieni puinen kappelikirkko ilmeisesti jo 1200-luvulla, jolta ajalta kirkossa voit nähdä vanhan krusifiksin ja kastemaljan. Sitten 1300-luvulla rakennettiin kivestä pieni kappeli, joka toimii nykyisin sakastina. Sen viereen pystytettiin 1430-luvulla komea, keskikiaikainen kivikirkko osin aatelisten varoilla ja osin rahvaan raadannalla.

Kirkossa on useita harvinaisuuksia, kuten ainoana maamme kirkoissa Mauno Särkilahden (Stjernkors) vaakuna, Martti Lutheria esittävä maalaus, vanha raamattu sekä merkintä Marsalkka Mannerheimin osallistumisesta rippikirkkoon. Kirkon viirissä vuosiluvut 1380, 1450 ja 1959. Alttaritaulu on Von Beckerin maalaama Ylösnousemus vuodelta 1880.

Kirkko on auki sopimuksen mukaan, puh 02-4314 709

Takaisin