Näin rahoitat kyläyhdistyksesi toimintaa

Kuinka kyläyhdistykset voivat rahoittaa toimintaansa?

Jokainen yhdistys tarvitsee toimintansa ylläpitämiseen rahoitusta, niin myös kyläyhdistykset. Kuinka siis hankkia rahoitusta yhdistykselle nykypäivänä?

Tapahtumat

Messujen järjestys

Esimerkiksi järjestämällä messuja kyläyhdistys voi rahoittaa toimintaansa

Monet yhdistykset järjestävät erilaisia tapahtumia ympäri vuoden, jos vain säät ja tilat sen sallivat. Yhdistyksen hallituksen ja jäsenten kannattaa yhteisvoimin tutkiskella mahdollisuuksia tapahtumien järjestämiseen ja vierailla myös muiden yhdistysten tapahtumissa saadakseen lisävinkkejä tapahtumien järjestämiseen.

Myyjäiset ja kirpputoritapahtumat ovat hyvin suosittuja ainakin kesäaikaan. Kyseisiin tapahtumiin usein osallistuu muitakin, kuin oman kylän asukkaita. Etenkin kesäaikaan on hyvä järjestää kirpputoritapahtumia tai myyjäisiä, kun liikkeellä saattaa olla mökkiläisiä ja muita kesävieraita. Kirpputoripaikoista voi pyytää niin sanottua pöytämaksua, jos ulkopuoliset ovat innostuneita tuomaan tapahtumaan omia tavaroitaan myytäväksi. Myyjäisiä varten taas voi talkoohengellä valmistaa syötävää ja juotavaa myyntiin, joiden valmistus rahoitetaan kyläyhdistyksen kautta. Etenkin kesäaikana kannattaa pohtia myyjäisten järjestämistä, koska silloin on mahdollisuuksia käyttää myytävissä tuotteissa suomalaisia kesän tuotteita, kuten marjoja ja vihanneksia.

Lemmikkitapahtumat ovat myös varsin suosittuja nykyään. Esimerkiksi koirien match show-tyyppiset tapahtumat, joissa tarjolla on myös pieni buffet. Match showssa usein vierailee useampi koirakko ja jopa hieman kauempaakin. Pienimuotoinen kioski tai buffet myös yleensä kyseisissä tapahtumissa tuottaa pientä tulosta. Talkoohengellä ja jäsenten aktiivisuudella saa varmasti aikaiseksi myytäviä tuotteita myös buffettiin.

Koulutukset

Koulutukset ja luennot ovat myös tapahtumia, jotka osoittavat kiinnostusta niin kyläyhdstyksen omissa jäsenissä kuin ulkopuolisissakin henkilöissä. Koulutuksia ja luentoja voi järjestää aiheesta kuin aiheesta, jos kiinnostusta ja osallistujia vain riittää. Koulutukset ja luennot voi järjestää niin kyläyhdistyksen omin voimavaroin kuin ulkopuolisenkin kouluttajan tai luennoitsijan tuella. Osallistumismaksun avulla saa katettua ulkopuolisen kouluttajan pyytämän maksun sekä kerättyä rahoitusta yhdistykselle. Ja toki myös koulutustapahtumassa on järkevää ylläpitää buffetia, josta osallistujat saavat päivän aikana ostaa niin ruokaa kuin juomaakin.

Ennen koulutuksen järjestämistä ja suurempaa suunnittelua kannattaa toki olla yhteydessä jäseniin ja kartoittaa myös ulkopuolisten kiinnostusta tapahtumaan osallistumiseen. Tällä tavoin saa kartoitteua, tuleeko suunnitelmissa oleva koulutus yhdistykselle kannattavaksi. Kannattaa myös kartoittaa yhsityksen jäsenten kouluttautumishalua ja sen pohjalta miettiä sopivaa aihetta koulutukselle niin omien jäsenten kuin ulkopuolisten osallistujienkin kannalta.

Jäsenmaksut

Jäsenmaksut eivät useimmin yhdistyksissä päätä huimaa, mutta pientä rahoitusta niidenkin avulla toivottavasti saadaan aikaiseksi. Jäsenmaksun avulla voidaan tukea niin yhdistyksen toimintaa kuin järjestettäviä tapahtumiakin.

Useampia jäsenmuotoja kannattaa pohtia, koska on olemassa ihmisiä, jotka eivät varsinaisesti tahdo sitoutua minkäänlaiseen toimintaan, mutta voivat olla kiinostuneita tukemaan yhdistyksen toimintaa rahallisesti. Jäsenmaksua kannattaa siis pohtia niin varsinaisten jäsenten kuin kannatusjäsentenkin kohdalla.

Rahoitusta tai tukea rahoitukseen voi myös etsiä paikallisten yritysten kautta. Yritykset ovat usien kiinnostuneita paikallisten yhdistysten tukemisesta ja saattavat olla kiinostuneita liittymään niin sanotuiksi yrittäjäjäseniksi. Yrittäjä saa mainosta kyläyhdistysten tapahtumissa ja yhdistys taas saa pienen rahoituksen yritykseltä itseltään. Yhteistyö siis paikallisten yritysten kanssa kannattaa.

Yhteistyö

Yhteistyövaihtoehtoa kannattaa aina yhditystoiminnassa pohtia. Suomessa on olemassa monia yhdistyksiä ja esimerkiksi tapahtumien järjestämisessä kannattaa olla yhteydessä muihin paikallisiin yhdistyksiin, jotka saattavat olla kiinnostuneita yhteisten tapahtumien järjestämisestä.

Yhteistyön avulla tapahtumiin saadaan lisää’ volyymiä, niin osallistujien kuin järjestämisenkin osalta. Tapahtumien markkinointi on tärkeää ja molemmat yhdistykset voivat markkinoida tapahtumiaan omille jäsenilleen sekä omien toimialueidensa ulkopuolisille henkilöille. Näin tapahtumien osallistujamäärää saatetaan saada kasvatettua ja samalla katettua tapahtuman kulut sekä nostettua voitto-osuutta tapahtumista.

Provisiomyynti

Provisiolla tapahtuva myynti on hyvin perinteinen tapa rahoittaa yhdistyksen toimintaa. Nykyään on mahdollista myydä kaikenlaista vessapapereista perinteisiin pikkuveljen parhaisiin karkkeihin ja kekseistä vaikkapa uusiin sähkösopimuksiin. Eikun Google käteen ja selvittämään!

Markkinointi

Tapahtumien markkinointiin ja mainontaan kannattaa kiinnittää huomiota, jos yhdistys on todella kiinnostunut tekemään voittoa tapahtumilla. Netti ja sosiaalinen media ovat nykypäivänä erinomaisia kanavia markkinoinnille ja mainonalle, oli kyseessä sitten minklainen tapahtuma tahansa. Netin ja sosiaalisen median avulla tavoittaa paljon ihmisiä ja sana tapahtumista kulkee nopeasti eteenpäin sosiaalisen median avulla.